О Чонопљи

Историја

Најстарији подаци о Чонопљи датирају од 1399. године, која се сматра за годину оснивања насељеног места. Чонопља се налази североисточно од Сомбора, између насеља Светозар Милетић и Кљајићево. Чонопља и њен атар се простиру на 7.715 хектара земље. По задњем попису Чонопља има 4.491 становника углавном Срба, Мађара и Буњеваца.

Чонопља је насељавана миграцијом народа почевши од 1690. великом сеобом Срба под вођством Арсенија Чарнојевића, затим 1752. када су се вратили Мађари који су напустили ове триторије 1526. године због велике најезде Tурака и 1786. када се досељавају Немци из Немачке и Аустријских покрајина Чешке и Моравске. Од 1803. до 1810. Чонопљу је населило известан број Илира – буњевачких Хрвата, Немаца, Мађара и Словака.

Једно од највећих досељавања десило се 1945. године колонизацијом становништва са пасивних крајева Кордуна када је 21. новембра стигао воз са становништвом из околине Цетинграда и 22. децембра када стижу Срби из предела Слуња. Тада се доселило око 3000 становника. Последње насељавање Чонопље десило се почетком деведесетих година XX века након распада тадашње Југославије када долазе Срби протерани из Хрватске.

Зграда Месне заједнице "Чонопље"
Капела
Мушкарац држи рибу на обали језера
Игралиште за децу у Чонопљи

МЗ Чонопља у сарадњи са предузетницима из насеља покушава да одржи културно-спортски живот. Од спортских организација актвни су: ФК „Слога“, РК „Будућност“, КК „Зоран Трбојевић“, УСР „Шаран“, и ЛД „Фазан“. У селу су активна три културно-уметничка друштва: КУД „Вук Караџић“, КУД „Буњевачка грана“, и КУД „Арану Јанос“. Сва три КУД-а су редовни учесници Етно фестивала хране и музике у Новом Саду, а осим што учествују на разним смотрама и фестивалима, веома су често и домаћини бројних фолклорних манифестација на нивоу Општине и Републике.

У Чонопљи постоји и добровољно ватрогасно друштво основано 1924. године, које се често постиже успехе на локалним и савезним такмичењима. Друштво броји преко 60 чланова.

2001. године Чонопља је укључена у рад Америчке фондације за развој АДФ, која је знатно помогла грађанима у решавању проблема и кроз ову сарадњу су остварени пројекти у вредности од 10,5 милиона динара, новцем који даје амерички народ. Средства су уложена у: опремање информатичког кабинета у ОШ „Мирослав Антић“, реновирање и опремање амбуланте, реконструкцију забавишта.

Оно што би сваки посетиоц села требало да види је акумулационо језеро које се налази североисточно од села ка Пачиру. Површина језера је 38 хектара, богато је разним слатководним рибама и окружено пријатним амбијентом за одмор, рекреацију и спортски лов и риболов, као и Рибарске вечери у организацији СДР „Шаран“ и ЛД „Фазан“.

Чланови Савета

  • Зоран Ђипало (Председник Савета МЗ „Чонопља“)
  • Јосип Богничар (Заменик председника Савета)
  • Дарко Паић
  • Бранко Милковић
  • Љубица Кукић
  • Драган Бајић
  • Немања Савић
  • Маријана Милковић
  • Слободан Цвијановић
Слика Чонопље из ваздуха